CORONAVAC (SİNOVAC) AŞISI NEDİR?

07/09/2021

Coronavac (Sinovac) bir inaktif virüs aşısıdır.

Virüs hücre kültürlerinde çoğaltılıp daha sonra kimyasal yolla inaktif hale getirilir.

(Vero hücrelerinde üretilen/çoğaltılan Sars-Cov-2 virüsü, β-propiolactone ile kimyasal inaktivasyondan sonra yoğunlaştırılıp, saflaştırılıp sonrasında bir dizi işlemlerden geçirilip inaktif aşı haline getirilmektedir.)

Bu aşının içersinde bütünlüğü bozulmamış bir virüs bulunmaz, virüsün farklı birçok parçası bulunur.

Coronavac (Sinovac) aşısı ile virüs parçaları uygulanan bireylerde, virüs parçaları vücut için yabancı olarak değerlendiriler. Vücut bu yabancı maddelere karşı kendisini korumak için harekete geçer ve virüs parçalarına karşı bağışıklık oluşturur. Bu şekilde Coronavac (Sinovac)  aşısı olmuş olan bireylerde Sars-Cov-2 virüsüne karşı bağışıklık oluşmuş olur.

İnaktif aşı içersinde virüsün spike proteini antijenlerinin yanı sıra diğer antijenleri de vardır.

İnaktif aşı içersinde bütünlüğü bozulmamış bir virüs olmadığı için viral bir hastalığa yol açmaz.

Bu aşı uygulandıktan sonra aşı içersindeki antijenlere karşı başlıca hümoral bağışıklık (antikor üretimi olan bağışıklık) oluşur.

İnaktif aşılara karşı hücresel bağışıklık (antikorların olmadığı, makrofaj ve T hücrelerinin baskın olduğu bağışıklık) ise ya azdır ya da yoktur.

Faz 1/2 klinik çalışması sonuçlarına göre Coronovac aşısı yapılan bireylerde, Covid-19 hastalığı geçirmiş bireylerde oluşan antikor düzeylerine göre daha az düzeyde antikor üretimi olduğu rapor edilmiştir.

Coronavac’ın orjinal Sars-Cov-2 virüsü (önemli mutasyon geçirmemiş Sars-Cov-2 virüsü) enfeksiyonuna karşı koruyuculuğu %50,7 ile %84 arasında rapor edilmiştir. profdromerdeniz.com.

 

Yasal Uyarı: Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler yalnızca bilgi kaynağı olarak kabul edilebilir, herhangi bir tıbbi tavsiye olarak kabul edilemez, herhangi bir teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz veya bu bilgilere teşhis veya tedavi amacıyla güvenilemez. Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler hasta eğitimi amaçlı değildir ve hasta doktor ilişkisi oluşturamaz. Sağlıkla ilgili alacağınız herhangi bir karar veya tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın. profdromerdeniz.com

YASAL BİLGİLENDİRME
Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler yalnızca bilgi kaynağı olarak kabul edilebilir, herhangi bir tıbbi tavsiye olarak kabul edilemez, herhangi bir teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz veya bu bilgilere teşhis veya tedavi amacıyla güvenilemez. Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler hasta eğitimi amaçlı değildir ve hasta doktor ilişkisi oluşturamaz. Sağlıkla ilgili alacağınız herhangi bir karar veya tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın. profdromerdeniz.com

Bu web sitesi Yasemin Işık Deniz tarafından hazırlanmıştır.
E-mail: [email protected].

Copyright by Ömer Deniz 2021. All rights reserved. Telif hakkı Ömer Deniz'e aittir 2021. Tüm hakları saklıdır.

error: Content is protected !!