PFIZER-BIONTECH AŞISI NEDİR?

07/09/2021

Pfizer-BioNTech aşısı uygulanan bireylerde bireyin kendi vücut hücreleri virüsün bir parçasını üretirler. Vücutta bolca üretilen virüsün bu parçası, kişinin kendi vücudunda üretilmesine rağmen vücut tarafından yabancı bir madde olarak değerlendirilir. Vücut bu yabancı maddelere karşı kendisini korumak için harekete geçer ve bağışıklık oluşturur. Oluşan bu bağışıklık virüsün önemli bir parçasına karşıdır çünkü virüs bu parçası ile insan hücrelerine girebilmektedir. Oluşan bu bağışıklık ile virüsün insan hücrelerine girmesi engellenebilir.

Bir mRNA aşısı olan Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı, Sars Cov-2 virüsünün spike proteininin reseptör bağlanma alanı antijenin kodunu taşır.

Aşı kabaca lipid nanopartikülleri ile çevrelenmiş spike proteini reseptör bağlanma alanı antijenin kodunu taşıyan modifiye mRNA’dan oluşur.

Aşı uygulandıktan sonra aşı yapılan bireyin kendi hücreleri Sars Cov-2 virüsünün spike proteininin reseptör bağlanma alanı antijeni üretirler.

Bu antijen bir virüs değildir, yalnızca virüsün küçük bir parçasıdır. Dolayısı ile viral bir hastalık oluşturmaz.

Ancak insan vücuduna yabancı bir madde olduğu için bu antijene karşı hem hümoral bağışıklık hem de hücresel bağışıklık oluşur.

mRNA’nın kendisi de hücreler tarafından patojen olarak tanındığından güçlü bağışıklık oluşmasını stimule eder.

Daha önce Sars-Cov-2 virüsü ile enfekte olmamış 16 yaş ve üzeri bireylerde 2 doz olarak uygulanan Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının orjinal Sars-Cov-2 virüsü ile oluşan Covid-19 enfeksiyonunu %95 oranında önlediği rapor edilmiştir.

Sars-Cov2 Delta varyantının baskın olduğu süreçte Pfizer-Biontech aşısını da içeren aşıların etkinlikleriyle ilgili bir araştırmanın özetinin videosu;

profdromerdeniz.com

KAYNAKLAR

1-https://www.fda.gov/media/144246/download

2-https://www.ema.europa.eu/en/documents/assessment-report/comirnaty-epar-public-assessment-report_en.pdf

3-https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2034577

Yasal Uyarı: Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler yalnızca bilgi kaynağı olarak kabul edilebilir, herhangi bir tıbbi tavsiye olarak kabul edilemez, herhangi bir teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz veya bu bilgilere teşhis veya tedavi amacıyla güvenilemez. Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler hasta eğitimi amaçlı değildir ve hasta doktor ilişkisi oluşturamaz. Sağlıkla ilgili alacağınız herhangi bir karar veya tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın. profdromerdeniz.com

YASAL BİLGİLENDİRME
Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler yalnızca bilgi kaynağı olarak kabul edilebilir, herhangi bir tıbbi tavsiye olarak kabul edilemez, herhangi bir teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz veya bu bilgilere teşhis veya tedavi amacıyla güvenilemez. Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler hasta eğitimi amaçlı değildir ve hasta doktor ilişkisi oluşturamaz. Sağlıkla ilgili alacağınız herhangi bir karar veya tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın. profdromerdeniz.com

Bu web sitesi Yasemin Işık Deniz tarafından hazırlanmıştır.
E-mail: [email protected].

Copyright by Ömer Deniz 2021. All rights reserved. Telif hakkı Ömer Deniz'e aittir 2021. Tüm hakları saklıdır.

error: Content is protected !!