Resim: Pixabay
Sarkoidoz nedir?
Sarkoidoz multisitemik, non kazeifiye granülomlarla karakterize bir hastalıktır. Sarkoidoz en çok akciğerleri/mediasteni tutar. Akciğerlerin görüntülenmesinin kolay olması ve akciğer grafisinin sık istenen bir tetkik olmasından dolayı akciğer tutulumu daha kolay saptanıyor olabilir. profdromerdeniz.com. Sarkoidozlu hastaların önemli bir kısmında belirti yoktur, bazı hastalarda halsizlik, çabuk yorulma, ateş, ciltte lezyonlar gibi belirtiler olabilir. Sarkoidoz tutulum yaptığı organa göre de adlandırılmaktadır. Akciğerleri tutan forma pulmoner sarkoidoz, merkezi sinir sistemini tutan forma nörosarkoidoz, kalbi tutan forma kardiyak sarkoidoz denmektedir. Sarkoidoz genel olarak benign (kanser olmayan, iyi huylu) bir hastalık olarak değerlendirilir. Diğer yandan tutulum yaptığı bazı organlardan dolayı yaşam tehdit edici bir hastalık haline de gelebilir. Nörosarkoidoz, kardiyak sarkoidoz bu durumun en tipik örnekleri olarak değerlendirilebilir. profdromerdeniz.com.
Sarkoidoz tanısı nasıl konulur?
Genel olarak tutulum olan organdan alınan biyopsilerde non kazeifiye granülom saptanması ve granülom yapan diğer hastalıkların dışlanması ile sarkoidoz tanısı konulur. Birden fazla organda tutulum olduğunun gösterilmesi tanı için anlamlıdır. Tipik radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidozda biyopsi gerekmediğini öneren otörler olsa da ayırıcı tanıda lenfoma, metastatik kanser gibi hastalıklar olduğundan, bu tür hastalarda biyopsi yapılması anlamlıdır.
Granülom nedir?
Granülom histopatolojik bir terimdir. Makrofaj lenfosit gibi hücrelerin bir araya geldiği hücreler topluluğunun oluşturduğu küçük iltihabi yapıdır. profdromerdeniz.com. Granülomla seyreden bir çok hastalık vardır. Sarkoidoz dışında granülomla seyreden hastalıklara örnek olarak tüberküloz, Crohn hastalığı, hipersensitivite pnömonileri, kedi tırmığı hastalığı verilebilir. profdromerdeniz.com.
Sarkoidoz hastalığının nedeni nedir?
Sarkoidoz hastalığının nedeni bilinmemektedir.
Sarkoidoz hastalığının tedavisi var mıdır?
Sarkoidoz hastalığını tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yoktur. Sarkoidoz hastalığını remisyona sokan ilaç tedavileri vardır. En sık tercih edilen ilaçlar kortikosteroidlerdir (kortizon). Sarkoidoz hastalığında ilaç tedavisinin başlıca amacı organ disfonksiyonunu önlemektir. profdromerdeniz.com. Pulmoner sarkoidoz akciğer grafisine göre 4 evreye ayrılır. Önemli sayıda hastanın başka nedenlerle çekilmiş akciğer grafilerinde sarkoidoz hastalığı saptanmaktadır. Bu hastalarda saptanan çoğu kez radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidozdur. Pulmoner sarkoidoz tedavisi radyolojik evrelemeyi de içeren bir şekilde planlanır. Önemli bir kısmı bir yıl içersinde ilaçsız remisyona girdiği için radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidoz genellikle tedavisiz takip edilirken, radyolojik evre 2 ve radyolojik evre 3 pulmoner sarkoidozda solunum fonksiyon testlerine ve akciğer tutulumunun yaygınlığına göre tedaviye karar verilir. profdromerdeniz.com. Radyolojik evre 4 pulmoner sarkoidoz, akciğerlerde fibrozis olduğundan dolayı, genel olarak tedavi edilmez olarak değerlendirilir. Bazı organ tutulumlarında, yaşam tehdit edici bir durum olması ya da organ disfonksiyonu olmasından dolayı mutlaka ilaç tedavisi verilmesi gereklidir. Örneğin nörosarkoidoz, kardiyak sarkoidoz mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gereken sarkoidoz formlarındandır. profdromerdeniz.com.
Yasal Uyarı: Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler yalnızca bilgi kaynağı olarak kabul edilebilir, herhangi bir tıbbi tavsiye olarak kabul edilemez, herhangi bir teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz veya bu bilgilere teşhis veya tedavi amacıyla güvenilemez. Bu web sitesindeki tıbbi bilgiler hasta eğitimi amaçlı değildir ve hasta doktor ilişkisi oluşturamaz. Sağlıkla ilgili alacağınız herhangi bir karar veya tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın. profdromerdeniz.com
error: Content is protected !!